RESULTATEN | CONCLUSIE


In onderstaande tabel vindt u meetgegevens van ons onderzoek. Onder de tabel leggen we uit wat de resultaten inhouden.

GEWICHT (G) STROOMSTERKTE (A) SPANNING (V) WEERSTAND (Ω) CONDUCTANTIE (geleidbaarheid) (S)
0,1 0,01 0,4 40 0,025
0,6 0,02 1,26 63 0,016
1,6 0,03 1,95 65 0,015
6,6 0,04/0,05 2,05 45,5 0,022
16,6 0,1 1,80 18 0,056

Formules

Hier volgen de formules die we gebruikt hebben om de weerstand en de geleidbaarheid (ook wel conductantie) uit te rekenen. Gewicht, stroomsterkte en spanning konden we meten en hoefden we dus niet uit te rekenen.

R = U/I

G = 1/R

 

De grafieken in de zijbalk visualiseren bovenstaande tabel. Het afwijkende meetresultaat zal hieronder worden verklaard.

 

Opvallend resultaat en de verklaring

Wat ons en wellicht u ook opvalt is dat bij de laatste meting de geleidbaarheid omhoog schiet. Wanneer hij bij een gewicht van 6,6 gram een geleidingsvermogen had van 0,022 S, is dat bij een oplossing met 16,6 gram gestegen met een factor 2.5, tot een geleidingsvermogen van 0,056 S. Dat is vreemd, want je zou een rechte grafiek verwachten.

Bij de laatste toevoeging van zout loste het natriumsulfaat niet heel goed op (zie oplossing), daarom hebben wij het verwarmd, wat tot het afwijkende meetresultaat leidde. Hieronder volgt de verklaring van de stijgende geleidbaarheid.

 

  • Als de temperatuur stijgt, dan worden de bindingen tussen de watermoleculen zwakker en de viscositeit daalt. De viscositeit is bij verplaatsing van ionen door een vloeistof een belemmering, maar wanneer deze daalt wordt de belemmering nog groter. Gevolg: de geleidbaarheid stijgt.

 

BELANGRIJK:

Bij conductometrische bepaling dient de temperatuur zo constant mogelijk te blijven.

 

Oplossing

Overigens is het mogelijk dat het water verzadigd is geraakt met natriumsulfaat. Het oplosvermogen van natriumsulfaat in water is 170 gram/liter. Wij gebruikte 100ml dus was de max. oplosvermogen 17 gram. Het is mogelijk dat door  een kleine afwijking van de weegschaal teveel zout is gebruikt. Waardoor een deel niet goed oploste.

 

 

Conclusie

Bij ons was de temperatuur niet constant, dat heeft u kunnen lezen bij de werkwijze. Wij verwarmden de vloeistof, omdat het natriumsulfaat niet goed genoeg oploste. Daardoor namen de weerstand en de spanning (enorm) af. Vanuit de formule G=1/R leidt dat de geleidbaarheid stijgt en dat is precies wat wij kunnen concluderen uit de resultaten. 

Normaliter is het wel zo dat de geleidbaarheid wel ongeveer een lineair verband. Dat geldt logischerwijs dan ook voor de stroomsterkte, spanning en weerstand, omdat de formules onderling samenhang hebben.

 

Een foutje maken is dus best leuk, nu hebben we eigenlijk meer geleerd dan wanneer het laatste resultaat niet afwijkend zou geweest zijn. Van fouten leer je het meest!